De CEO en oprichter van Yandex neemt ontslag na sancties

Het vertrek van Arkadi Volozh is de laatste in een tumultueuze periode voor de Russische zoekmachine sinds Rusland Oekraïne binnenviel.

Arkady Volozh, CEO en uitvoerend directeur van Yandex, heeft ontslag genomen uit zijn functie, zo maakte het bedrijf vandaag bekend.

De Europese Unie heeft Volozh persoonlijk sancties opgelegd. Yandex is niet gesanctioneerd door de EU, de VS of het VK. Volozh had een stemrecht van 45,3% en een economisch belang van 8,6% in Yandex.

Waarom het ons iets kan schelen. Yandex wordt algemeen beschouwd als de Russische Google, hoewel Yandex ouder is dan Google (Yandex gelanceerd in 1997). Het aandeel van Yandex in de Russische zoekmarkt wordt geschat op 48%, achter Google’s 49%, volgens StatCounter – maar Yandex zegt dat het 61% van de zoekmarkt bezit. Dus deze ontwikkeling, evenals andere hieronder, betekent dat het de moeite waard is om de toestand van het bedrijf in de gaten te houden als u werkt op sites die afhankelijk zijn van organisch Yandex-verkeer.

Wat Volozh zei. “Hoewel ik deze beslissing als misleidend en uiteindelijk contraproductief beschouw, ben ik niet van plan instructies te geven aan mijn familievertrouwen zolang er sancties zijn. Gedurende deze tijd zal de trust stemmen in overeenstemming met de aanbevelingen van de Raad. Hoewel ik het team waar mogelijk zal blijven steunen, is deze beslissing in het belang van het bedrijf en zijn stakeholders.”

Ga dieper. Op 22 maart publiceerde Wired Is Russia’s Largest Tech Company Too Big to Fail? Het artikel beschrijft hoe alles wat Volzh in 20 jaar hielp bouwen in 20 dagen begon af te brokkelen.

Tijdlijn van onrust in Yandex. Hier zijn enkele belangrijke Yandex-verhalen sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari:

28 februari: Nasdaq schort de handel in Yandex-aandelen op. (Nasdaq)


3 maart: “We zijn van mening dat onze huidige datacentercapaciteit en andere technologie die cruciaal is voor onze bedrijfsvoering, ons in staat zal stellen om de komende 12 tot 18 maanden op de normale manier te blijven werken. In het geval van een langdurige opschorting van de levering van hardware, software of andere technologie die wordt gebruikt in ons bedrijf of ons aanbod, als we niet in staat zijn alternatieve bronnen te verkrijgen, kunnen onze activiteiten in de loop van de tijd wezenlijk nadelig worden beïnvloed.” (Yandex)


7 maart: Esther Dyson en Ilya Strebulaev hebben ontslag genomen uit de raad van bestuur van Yandex (Yandex).


15 maart: Yandex plaatsvervangend CEO en uitvoerend directeur Tigran Khudaverdyan, die eerder deze week was gesanctioneerd, nam ontslag. (Yandex)


16 maart: Het gerucht gaat dat Yandex in onderhandeling is om zijn mediadivisie (nieuws en zen) te verkopen. (TechCrunch)


27 april: Yandex’s Q1-financiën zijn vrijgegeven. Yandex rapporteerde een aangepast nettoverlies van 8,1 miljard roebel ($ 110 miljoen). Het bedrijf zei dat het tot 23 februari aanhoudende stabiele activiteiten en een sterke groei doormaakte in de meeste van zijn activiteiten. (Reuters)


28 april: Yandex kondigde de verkoop van nieuws en Zen aan VK aan. (Yandex)


18 mei: Er werd gemeld dat Yandex onderzoek deed naar de verkoop van zoekopdrachten en post en het hoofdkantoor naar Israël verplaatste. (Datacentrum dynamiek)

0
Domeinen lijst
Jouw domeinen lijst is leeg

Domeinen

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel

Welkom.

Ultracom is ontstaan door het zoeken naar de beste oplossingen voor onze klanten.

Ultracom.

Log in op uw account