Domeinen toewijzen in WordPress (Domain Mapping)

Domeinen toewijzen in WordPress (Domain Mapping)

Probeer je meerdere domeinen naar een enkele WordPress-installatie te verwijzen? Wilt u voor elk domein unieke inhoud weergeven en alles eenvoudig op één site beheren?

Domain mapping is de oplossing!

Veel mensen die op zoek zijn naar een oplossing als deze, weten vaak niet hoe ze het moeten noemen, dus hier zijn een paar van de meest voorkomende manieren waarop ik heb gehoord dat mensen verwijzen naar domeintoewijzing:

 • Meerdere domeinen op één WordPress-site
 • Twee domeinen beheren op één WordPress-site
 • Meerdere domeinen naar één WordPress-site verwijzen
 • Inhoud voor een ander domein weergeven op dezelfde WordPress-site

Hoe je het ook wilt noemen of hoe je het ook wilt gebruiken, het is niet verkeerd! Domeintoewijzing kan op zoveel unieke manieren worden gebruikt om alle bovenstaande doelen te bereiken.

In dit artikel zal ik de beste manieren delen om meerdere domeinen in WordPress in kaart te brengen en hoe het uw WordPress-site superkrachtig kan maken op basis van uw unieke behoeften.

Wat is domeintoewijzing?

Domeintoewijzing is het proces van het sturen van verkeer voor meerdere domeinen binnen één WordPress-installatie.

Waarom zou ik meerdere domeinen nodig hebben op mijn WordPress-website?

Er zijn veel redenen waarom u mogelijk meerdere domeinen op één WordPress-website wilt beheren. Hier zijn een paar use-cases om u een idee te geven waarom dit nuttig kan zijn. Domeintoewijzing is geweldig voor:

 • Een aangepaste bestemmingspagina bouwen met een eigen domein om een ​​specifiek publiek voor een product/dienst te targeten.
 • Pagina’s op uw site maken met een ander domein voor elke taal of elk land, zonder een vertaalplug-in te gebruiken.
 • SaaS- of WaaS-producten die gebruikers de mogelijkheid bieden om hun eigen domeinen mee te nemen of vanity-URL’s aan te bieden.
 • Multisite-netwerken die gebruikmaken van WordPress-mogelijkheden voor meerdere sites.

Dit is geen volledige lijst van wat u kunt doen met domeintoewijzing, dus u kunt andere creatieve toepassingen en manieren vinden om hiervan te profiteren.

Hoe werkt domeintoewijzing?

Laten we aannemen dat je twee domeinen hebt. U kunt beide domeinen naar dezelfde WordPress-website verwijzen en door de domeinen toe te wijzen, kunt u de inhoud voor elk domein beheren vanuit de WordPress-installatie.

Elk domein kan worden gebruikt om een ​​specifiek bericht, pagina, aangepast berichttype of een geheel andere “subsite” weer te geven (in het geval van multisite-netwerken).

In feite organiseert dit uw site in “secties” op basis van elk domein.

Deze afbeelding geeft een goed voorbeeld van een domeintoewijzingsstructuur met 3 domeinen die verwijzen naar een enkele WordPress-site:

Voorbeeld van domeintoewijzing in WordPress

In dit geval zouden domein2 en domein3 de toegewezen domeinen zijn. De WordPress-site zou inhoud weergeven van de bijbehorende bestemmingspagina en productpagina die aan elk domein zijn toegewezen.

Dit is een beetje anders dan een multisite-netwerk, dat complexer is en als volgt kan zijn gestructureerd:

WordPress Multisite-domeintoewijzing

De sleutel hier is dat, in het geval van domeintoewijzing of een multisite-netwerk, de URL-balk domain2.com en domain3.com of elke aangewezen pagina of “subsite” zal tonen, dus de gebruiker zal een ander domein bezoeken, maar dezelfde kern WordPress-installatie.

Het is belangrijk op te merken dat domeintoewijzing niet iets is dat uit de doos werkt met WordPress. Elke WordPress-installatie is standaard ingesteld voor één domein en moet correct worden geconfigureerd om meerdere domeinen die ernaar verwijzen te verwerken.

Vereisten voor domeintoewijzing

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt en wat informatie die je moet weten voordat je domeinen aan je WordPress-website gaat toewijzen.

Uw domeinen kopen of subdomeinen configureren

U moet uw primaire en secundaire domeinen aanschaffen of een subdomein van uw primaire domein maken.

Een subdomein is een voorvoegsel van uw hoofddomein, zoals “support.uw-domein.com”.

Domeintoewijzing kan worden gebruikt met primaire domeinen en subdomeinen, afhankelijk van welke van de onderstaande oplossingen u besluit te gebruiken.

Naamserver + DNS-records configureren

Het is essentieel om de naamserver en DNS-records correct te configureren voor alle domeinen of subdomeinen die u in kaart brengt.

Als je hier problemen mee hebt, raad ik je aan om deze video te bekijken om je te helpen:

https://youtube.com/watch?v=eN7IH2azNbw%3Ffeature%3Doembed

Uw server configureren

Uw server moet worden geconfigureerd om domeinaliassen te verwerken in het geval van een secundair domein of subdomeinen.

Als u cPanel gebruikt, een algemene serverbeheerinterface die door veel hostingbedrijven wordt aangeboden, kunt u deze apps gebruiken om de domeinen heel eenvoudig te configureren:

cPanel-domeinen

Uw WordPress-website instellen

De laatste stap is het instellen van uw WordPress-website om correct om te gaan met de domeinen die eraan worden toegewezen. Dit is waar u mogelijk uw WordPress-kernconfiguratie moet configureren of een handige plug-in moet installeren om dingen gemakkelijker te maken.

Laten we enkele van de beschikbare opties doornemen.

Methoden voor domeintoewijzing in WordPress

Historisch gezien werd domeintoewijzing in WordPress gedomineerd door de behoefte aan een Multisite Network , een methode om een ​​netwerk van sites te creëren die hun eigen beheerders en gebruikers hebben, gescheiden van elkaar en de primaire site op het netwerk.

Dit is hoe WordPress.com is gebouwd en vele andere projecten waarmee u een blog kunt maken met behulp van een subdomein van hun netwerk.

Er zijn nu andere methoden beschikbaar die het toewijzen van domeinen aan uw WordPress-site veel eenvoudiger en minder complex maken dan een multisite-netwerk, of zelfs uw eigen oplossing op maat coderen.

Optie 1: WordPress Multisite Network

❌ Complex om in te stellen

❌ Moeilijk te beheren

Als u geïnteresseerd bent in het maken van een WordPress multisite-netwerk, kunt u deze stappen volgen vanaf WordPress.org .

Het proces omvat het configureren van uw WordPress-website om meerdere domeinen te verwerken met behulp van subdomeinen of submappen voor elke site in uw netwerk.

Nadat u het complexe installatieproces hebt voltooid, kunt u eenvoudig schakelen tussen sites op het netwerk in de linkerbovenhoek van uw dashboard, zoals weergegeven in de netwerkbeheerdersinstellingen .

Instellingen voor WordPress-netwerkbeheerder

Multisite-netwerken geven u in feite meerdere WordPress-websites die verschillende domeinen of subdomeinen gebruiken, en stellen u in staat deze op sommige manieren afzonderlijk te beheren.

De complexiteit ontstaat als het gaat om plug-ins en thema’s, de limieten van plug-inlicenties voor meerdere WordPress-websites en andere beperkingen van multisite-netwerken.

U wilt bijvoorbeeld geen hele aparte subsite maken om twee domeinen op uw site te beheren. Dit betekent dat je constant tussen de domeinen moet schakelen om de domeinen en de inhoud erop te beheren, wat lastig kan zijn als je veel inhoud hebt.

Als u premium plug-ins gebruikt die u functies voor uw site bieden, kunt u deze functies vaak niet gebruiken in uw multisite-netwerk, omdat de meeste plug-ins een unieke licentie voor elke site vereisen.

Voor de plug-ins en thema’s die in uw netwerk werken, kunt u de instellingen voor hen alleen afzonderlijk aanpassen als ze correct zijn geconfigureerd voor multisite-netwerken, anders kan het wijzigen van een plug-in-instelling op één site van invloed zijn op het hele netwerk!

Optie 2: WordPress-plug-ins

✅Eenvoudig in te stellen

✅ Eenvoudig te beheren

Domeintoewijzingssysteem

Met behulp van een plug-in zoals Domain Mapping System kunt u eenvoudig toegewezen domeinen aan uw WordPress-site beheren en ze verwijzen naar specifieke berichten, pagina’s, producten of andere aangepaste berichttypen van welke aard dan ook.

Met domeintoewijzing kunt u veel domeinen op één WordPress-site beheren zonder te hoeven schakelen tussen ‘sites in uw netwerk’.

Stap 1: Selecteer de beschikbare berichttypes voor het toewijzen van domeinen

Nadat u uw DNS-records en server correct hebt geconfigureerd, hoeft u alleen maar de plug-in te installeren en de berichttypen te activeren waaraan u domeinen wilt toewijzen:

Actieve berichttypen om domeinen toe te wijzen

Stap 2: Voer het domein in dat u wilt toewijzen

Voer in het veld het domein in dat u wilt toewijzen en selecteer het bericht, de pagina, het product of het aangepaste berichttype dat u voor dat domein wilt weergeven.

Voer het domein in dat u wilt toewijzen

Open vervolgens het toegewezen domein in uw webbrowser en u zou de URL-balk moeten zien die uw toegewezen domein toont, maar de inhoud van het aangewezen berichttype zal op de pagina verschijnen.

De documentatie van de plug-in bevat enkele andere tips en items van experts waarmee u rekening moet houden tijdens het configuratieproces.

Laten we verder gaan met de laatste beschikbare optie voor het toewijzen van domeinen aan uw WordPress-website.

Optie 3: Uw eigen oplossing voor domeintoewijzing op maat coderen

❌ Complex om in te stellen

❌ Moeilijk te beheren

Het beste van WordPress is dat het volledig aanpasbaar is! U kunt uw oplossing voor domeintoewijzing aanpassen zoals u dat wilt – als u de vaardigheden heeft om de code zelf aan te passen.

Net zoals multisite enkele mooie aanpassingen voor WordPress vereist, moet je een paar belangrijke stappen volgen om het goed te laten werken.

Elke serveromgeving en -configuratie is echter anders, dus hoewel we de grote verscheidenheid aan domeintoewijzingsoplossingen die u mogelijk moet bouwen of aanpassen, niet kunnen voorzien, is dit waar u op moet letten:

 • NGINX of Apache vereisen aanpassing aan de serverzijde voor elk domein of subdomein dat u instelt.
 • NGINX of Apache kunnen communiceren met uw WordPress-website via de WordPress REST API, afhankelijk van de aanpak die u wilt volgen, om de juiste domeintoewijzing voor elk berichttype op uw site vast te stellen.
 • U zult waarschijnlijk aanpassingen moeten maken in de .htaccess-, wp-config.php- en paginasjabloonbestanden van uw WordPress-installatie.
 • Sitemap-indexering wordt niet geautomatiseerd met Yoast SEO voor eventuele extra domeinen die u wilt toewijzen (zoals andere plug-ins en ondersteuning voor meerdere sites).

Waar te gaan vanaf hier

Het toewijzen van domeinen in WordPress is niet altijd eenvoudig, maar hopelijk kunnen de bovenstaande tools u op weg helpen. Of je nu kiest voor de meer geavanceerde benadering van een multisite-netwerk of een vereenvoudigde benadering met een WordPress-plug-in, je hebt veel handige opties beschikbaar om aan de slag te gaan – het is gewoon een kwestie van het vinden van de juiste oplossing voor je behoeften en overwegen hoe lang het zal nodig zijn om het op te zetten.

Als je een ontwikkelaar bent of een ontwikkelaar in je team hebt, kun je altijd de meer geavanceerde route volgen van het op maat coderen van je eigen oplossing, maar de meeste unieke use-cases hebben al oplossingen beschikbaar en bestaande opties zijn vaak bevredigend in de WordPress-ruimte. Neem gerust contact op met vragen of opmerkingen hieronder, en bedankt voor het lezen!

LOCATIE

Weteringstraat 17

7041 GW  ‘s-Heerenberg

Nederland

CONTACT

Tel: +31 687 234 243

Email: [email protected]

Website: www.ultracom.nl

Facebook: ww.facebook.com/Ultracom

Google Review: Plaats een review

U kunt ook ons vinden op Marktplaats

Lees meer

Ultieme gids voor WordPress-categorieën en -tags

7 manieren om de conversieratio’s van WooCommerce te optimaliseren

Meer leads genereren met WordPress

Domeinen toewijzen in WordPress (Domain Mapping)

0
Domeinen lijst
Jouw domeinen lijst is leeg

Domeinen

Je winkelwagen is momenteel leeg.

Terug naar winkel

Welkom.

Ultracom is ontstaan door het zoeken naar de beste oplossingen voor onze klanten.

Ultracom.

Log in op uw account